Tips och vanliga frågor som vi får på Viltvården


Vilda djur i våra trädgårdar

Det blir allt mer vanligt att vilt söker sig till detaljplanerade områden om födotillgången där är god. Dessa djur mister ofta en del av sin naturliga skygghet för människor och lär sig var det finns mat, vilket gör att viltet ofta vistas i parker och trädgårdar. Detta kan orsaka trafikolyckor, skada eller olägenhet.

 

Det finns flera olika förebyggande åtgärder du kan vidta för att begränsa detta:

 

  • Plocka upp och slänga fallfrukt på återvinningsstationen.
  • Använda ett uppsamlande skydd under fågelbordet för att förebygga att fågelmaten hamnar på marken och lockar till sig älg, rådjur, vildsvin, kråkfåglar, duvor och smågnagare.
  • Hålla komposten täckt eller undvika att exponera köksavfall på tomten. Egen kompostering av köksavfall ska normalt anmälas till kommunens bygg och miljökontor.
  • Mata inte vilda djur på offentliga platser, till exempel i parker eller vid vattendrag och sjöar eller på torg och badplatser.
  • Samla upp dina matrester och inte lämna dem på offentliga platser, till exempel i parker eller vid vattendrag och sjöar eller på torg och badplatser.
  • Hägna in odlingar och trädgårdar för att hindra vilt från att trampa sönder och äta av prydnadsväxter, fruktträd och grönsaker.


Skabbräv

Skabb hos rävarna har ökat de sista åren, det är framförallt vanligt i västra delarna av kommunen.  Rävskabb är ofarligt för människor men kan smitta sällskapsdjur som hund och katt. Om ni misstänker att ert djur smittats av skabb, uppsök veterinär för provtagning och behandling.


Om ni observerar rävar som misstänks ha skabb, så vill vi gärna ha information om det, vi försöker ta bort dem så fort som möjligt.

 

Rådjur

Det är ganska vanligt att rådjuren skadar sina ben framförallt bakbenen när de håller till i villaträdgårdarna. De fastnar ganska lätt i t.ex. staket. I de allra flesta fall så brukar benskadorna läka av sig självt och rådjuren klarar sig förvånansvärt bra på tre ben. Men om djuren börjar bli undernärda så är det dags att hjälpa dem.


Rådjuren bidrar till spridningen av fästingar och äter gärna våra tulpaner och andra godsaker i trädgårdarna, i övrigt gör de inte så mycket väsen av sig.


Runt maj månad föder rådjuren sina kid, det är ganska vanligt att geten hittar ett undanskymt hörn inne på villatomter. De allra flesta kid inte är övergivna, geten lämnar ofta sina kid på ett säkert ställe och kommer regelbundet tillbaks för att mata dem. Tänk på att inte lyfta upp eller röra kiden, de mår bäst av att lämnas ifred.


Vård av skadade vilda djur

För att vårda och rehabilitera skadat vilt krävs speciellt tillstånd från Länsstyrelsen enligt jaktlagstiftningen. Det finns några privatpersoner och föreningar har tillstånd att ta hand om skadade djur.


Viltakuten
Hjälper dig med kontaktuppgifter om vart du vänder dig med frågor om bland annat skadad eller övergiven fågel, fladdermus, ekorre, hare, igelkott, säl, grävling, bäver, mink, utter, reptiler och storvilt.
www.viltakuten.se


Lilla vilthuset
Hjälper bland annat till med Hare, Igelkott, Ekorre, Tornseglare, Småfåglar, Hackspettsarter, Kråkfåglar, Fladdermöss, Ring- och skogsduvor samt Ugglor.

www.lillavilthuset.se/


Stockholms Viltfågel Rehab
Tar emot och rehabiliterar alla rehabiliteringsbara vilda fåglar oavsett storlek och art.

www.svr.nu/


Svenska Djurambulansen
Hjälper bland annat till med fåglar, svanar, katter, hundar och ankor.
www.svenskadjurambulansen.se


Döda djur

Det är markägarens ansvar att ta hand om döda djur på sin egen tomt. Det innebär att om du hittar ett dött djur på din tomt måste du själv se till att det forslas bort.


Döda djur som påträffas i stadsmiljö eller tätbebyggt område, hanteras av Stadsmiljöavdelningen.


I skog o mark utanför detaljplanerad område hanteras det av Naturvårdsenheten.


Anmälan görs till servicecenter@huddinge.se.


Grävling

Grävlingar utgör normalt ingen fara för människor, att man behöver ha kol i stövlarna för att de biter tills det krasar, är bara en myt. Däremot så gräver de gärna gryt under hus och kan ställa till en del materiella problem. Om ni har problem med grävlingar som flyttat i hos er, så kan ni höra av er till oss så kan vi i vissa fall hjälpa till.


Vildsvin

Vildsvin kan ställa till stora bekymmer för jordbrukare och villaägare samt vid idrottsanläggningar. På en natt kan en grupp vildsvin genom sitt fodersök böka upp stora områden. Vildsvinen är normalt sett väldigt skygga och är egentligen inte aggressiva. Men om man skulle råka trampa in i en flock och komma mellan en sugga och hennes kultingar, så kan hon bli väldigt beskyddande.


Fåglar

Vi hantera normalt inte ärenden om fåglar, men hittar ni skadade fåglar på skolor och förskolor, så hjälper vi givetvis till att hantera dem. 

 

Stockholms viltfågel rehab har tillstånd att hantera och rehabilitera vilda fåglar, gå in på deras hemsida för råd hur du ska göra när du hittat en skadad fågel.  www.svr.nu


Fridlysta och fredade djur

För djurarter innebär fridlysningen att man inte får döda, skada eller fånga de fridlysta djuren. Fridlysningen av fåglar gäller även deras ägg och bon. I fråga om jakt efter vilt, är det bestämmelserna i jaktlagstiftningen tillämpas.

 

Vissa arter har ett starkare skydd som innebär att man inte heller får störa djuren, eller skada deras fortplantningsområden eller viloplatser.

 

För mer information, se Naturvårdsverkets hemsida,  

Fridlysta arter (naturvardsverket.se)


Älg

Älgar som uppfattas som aggressiva är som regel ganska ovanligt. Men när det inträffar så är det nästan uteslutande älgar som lärt sig leva nära oss människor året runt, men som hamnar i en trängd situation med oss när vi går eller cyklar på stig eller cykelbana, eller åker skidor. Även hundar kan få älgar att känna sig hotade och göra utfall.

 

Det kan även handla om en ko med kalv i närheten som kon försöker skydda, eller en ko i brunst. Det finns också teorier om att älgar blir snurriga efter att ha ätit för mycket nedfallna äpplen som börjat jäsa. Oavsett så är det alltid bra att hålla ordning på tomten och städa bort fallfrukt från marken, då finns mindre mat och mindre orsak för älgarna att uppehålla sig på din tomt.

 

Vid incidenter med aggressiva älgar kan Polisen besluta om avlivning av problem individer.

 

Trafikolycka med vilt

Ta varningsmärken för vilt på allvar. Var särskilt uppmärksam under gryning och skymning.

 

Detta gäller om du råkat ut för eller upptäcker en viltolycka.

 

Om du råkat ut för en viltolycka ska du enligt lagen ringa 112 och göra en polisanmälan. Du ska även placera ut en varningstriangel samt märka ut platsen där olyckan skett. Markeringen ska vara på den sida av vägen där djuret försvann. Du måste göra en anmälan, ställa ut triangel och markera olycksplatsen även om djuret inte är synbart skadat eller ligger avlidet kvar på platsen.

 

Att inte anmäla en viltolycka är straffbart, det klassas som en smitningsolycka och kan ge böter.  När polisen får besked om en viltolycka görs en bedömning och en kontaktperson från Nationella viltolycksrådet (NVR) kontaktas och rings ut till olycksplatsen.

 

Kontaktpersonen har god lokalkännedom och ser till att ett eventuellt eftersök påbörjas för att minska djurets lidande. Polisen skickas till olycksplatsen i alla de fall en personskada har inträffat.

 

Nationella Viltolycksrådet sammanställer resultaten av alla eftersök och publicerar statistikuppgifter på viltolycka.se. Dessa ligger sedan till grund för forskning och förebyggande arbete.

 

https://www.viltolycka.se/service/hamta-markeringsremsor/


Hittar du inte informationen du sökte eller vill få kontakt med viltvården, kan du fylla i formuläret nedan.